Traficom - Finnish Transport and Communications Agency

06/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/18/2024 01:58

Asutus tiivistyy Helsinki-Vantaan lentoaseman ympärillä – Traficom painottaa myös kuntien vastuuta melunhallinnassa

"On tärkeää, että lentoliikenteen melua ja sen aiheuttamia haittoja pyritään hallitsemaan laajalla keinovalikoimalla. Huolta silti herättää asuinrakennusten jatkuva tiivistyminen lentokentän välittömään läheisyyteen ja erityisesti melualueille suunnattu asuntojen täydennysrakentaminen. Lentokentät ovat paikallisesti merkittäviä työnantajia ja niiden ympärille keskittyy eri alojen liiketoimintaa ja vähitellen sitten myös asutus usein lähenee lentoasemaa. Tämä on maailmalla laajasti tunnistettu ilmiö, jonka kääntöpuolena voi olla asukkaiden lisääntynyt altistuminen melulle ja usein tästä johtuvat kasvavat paineet rajoittaa lentoliikennettä", pohtii Traficomin johtava
asiantuntija Outi Ampuja.

Asuinrakentaminen tiivistyy melualueiden tuntumaan

Useampi alueen kunta täydennysrakentaa Helsinki-Vantaan lentoaseman melualueelle. Asunrakentaminen tiivistyy myös kentän melualueiden välittömään tuntumaan ja kiitoteiden jatkeille, joissa voidaan kokea meluhaittaa, vaikka ne eivät ole varsinaista melualuetta. Tästä syystä Uudenmaan maakuntakaavaan on merkitty kiitoteiden laskeutumisvyöhykkeet (Uusimaa kaava 2050, liitekartta L3), joilla maankäytön suunnittelussa on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota haitallisten meluvaikutusten minimoimiseksi.

"On hienoa, että osa kunnista on huomioinut ajatuksen puskurivyöhykkeestä kentän lentomelualueen tuntumassa mm. asuinrakennuksia koskevissa äänieristävyysmääräyksissä", kiittää Ampuja. Helsinki-Vantaan lentoaseman puskurivyöhykkeen tarkoituksena on varautua ennakolta mm. eri kiitoteiden liikennejakauman vaihteluihin. Jatkuvalla, melulle altistumisella on yhteys muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin. Erityisen tärkeää on turvata unen laatu.

Yhteistyöryhmässä jaetaan tietoa hyvistä melunhallinnan käytännöistä

Liikenne- ja viestintävirasto pitää arvokkaana, että yhteistyöryhmään osallistuminen on aktiivista. "Yhteistyöryhmässä melutilanteeseen vaikuttavista tekijöistä saadaan mahdollisimman laaja kokonaiskuva ja pyritään yhdessä tunnistamaan ja löytämään kestäviä, pitkäjänteisiä ja mahdollisimman toimivia ratkaisuja", toteaa Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.

Viime vuosina Helsinki-Vantaan lentomelulle altistuneiden määrä on ollut aiempaa vähäisempi. Lden yli 55 dB -lentomelualueella asui vuonna 2022 yhteensä noin 12 600 ihmistä. COVID-pandemiasta ja Venäjän ilmatilan sulkemisesta johtunut lentoliikenteen vähentyminen vähensi melulle altistuvien ihmisten määrää. Ennen pandemiaa ja Ukrainan sotaa, vuonna 2019, melualueella asui noin 24 000 ihmistä. Helsinki-Vantaan operaatiomäärät olivat vuonna 2022 noin neljänneksen pienemmät verrattuna COVID-pandemiaa edeltäneen ajan operaatiomääriin.

Lentoliikenteen odotetaan kasvavan Suomessa maltillisesti seuraavien vuosien aikana. Toisaalta Euroopan maissa keskimäärin lento-operaatiot ovat jo miltei vuoden 2019 operaatiomäärien eli COVID-pandemiaa edeltävällä tasolla. "Eurocontrol arvioi, että vuonna 2024 operaatiomäärät tulevat Euroopassa olemaan noin 98 % vuoden 2019 tasosta mutta Suomessa operaatiomäärät tulevat olemaan hieman tätä alhaisemmat" kertoo Traficomin ilmailujohtaja Jari Pöntinen.

Meluhallintaryhmän vuosiraportti tiivistää Helsinki-Vantaan melunhallinnan kokonaiskuvan

Liikenne- ja viestintäministeriön koolle kutsumassa ja Traficomin vetämässä Helsinki-Vantaan melunhallinnan yhteistyöryhmässä seurataan vuosittain melutilannetta ja siinä tapahtuvia muutoksia. Ryhmä seuraa indikaattoreiden tuottaman tiedon kautta, miten lentoaseman meluntorjuntatavoitteen ennakoidaan tulevaisuudessa toteutuvan ja mitä toimenpiteitä eri viranomaiset ja muut toimijat ovat tehneet ja tulevat tekemään lentoliikenteen melun ja sen haittavaikutusten vähentämiseksi tasapainoisen lähestymistavan mukaisesti.

Melutilannetta peilataan meluntorjuntatavoitteeseen, joka on määritelty Traficomin meluperusteisia toimintarajoituksia koskevassa päätöksessä "Meluun liittyvät toimintarajoitukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla" (2015).

Ryhmä julkaisee vuosittain seurantaraportin. Vuosiraportin liitteinä ovat Finavian ja kuntien toimittamat indikaattoritiedot, joilla vuosittainen seuranta tehdään.