Nordea Bank Abp

10/31/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/31/2024 02:55

Är det dags att köpa bostad nu

Två gånger om året gör vi en boendeundersökning och frågar svenska bostadsägare om vad de tror om bostadsmarknaden, kostnader, boräntor och värdeförändringen på bostaden.

Det jag ser som en tydlig trend från höstens undersökning är att 78 procent av de som tänkt sälja sin bostad har valt att avvakta. En majoritet, 58 procent tror att priset på deras bostad kommer att stiga det kommande året. Det innebär att det finns ett stort utbud som väntar på att komma ut på marknaden och stora uppbyggda förväntningar.

Styrräntan har sänkts tre gånger sen i maj, från 4 procent till 3,25 procent och fler än åtta av tio svenskar tror på sjunkande boräntor under året. Lägre boräntor brukar innebära högre bostadspriser vilket kan vara orsaken till att ungefär sex av tio bostadsägare tror priset på deras bostad kommer stiga det kommande året.

Om det stämmer vore det bäst att köpa bostad nu, när prisuppgången stannat av en aning. För de bostadsägare som går i säljtankar är det förmodligen bättre att avvakta lite och sälja om några månader när priserna troligtvis har ökat lite mer tack vare räntesänkningarna.

Men ska du välja rörlig eller bunden ränta? Om du tror att räntan ska sjunka kan det vara rimligt att välja rörlig ränta, vilket också är det vanligaste svaret från undersökningen. Ungefär hälften av de vi frågade kommer välja rörlig ränta. Men märkligt nog, av de som tror på sjunkande räntor är det ändå 18 procent som avser att binda räntan. Det kan bero på att de bundna räntorna är lägre än de rörliga just nu och att många tror att räntan inte kommer sänkas tillräckligt snabbt eller tillräckligt mycket. Själv valde jag att binda en del av boräntan i början av året av precis den anledningen.

Räntesänkningarna ger hopp om framtiden men det tar några månader innan det märks i plånboken eftersom den rörliga räntan i själva verket är bunden på tre månader. Än så länge är det snarare att inflationen har lugnat ner sig som gör att det blir lite mer kvar i plånboken, vilket är oerhört skönt.

Jag kan se i undersökningen att allt fler bostadsägare klarar av ökade kostnader. I våras kunde hushållen hantera en kostnadsökning på 8 800 kronor i genomsnitt medan nu under hösten har det beloppet ökat till 10 700 kronor. När räntesänkningarna börjar märkas av ordentligt så är det rimligt att tro att fler får större marginaler i sin privatekonomi.

Här kan du läsa mer om vad svenska bostadsägare tror om sin framtida ekonomi.