10/30/2024 | News release | Distributed by Public on 10/30/2024 04:00
Efter sin musiklärarutbildning fortsatte Jonas Asplund att fördjupa sina kunskaper inom komposition, samtidigt som han arbetade som lärare. Kombinationen av undervisning och skapande har på många sätt format honom, både i sin roll som lärare och som tonsättare. Hans nyfikenhet, vilja att tänja på gränserna och att hela tiden sträva efter att lära sig nya saker - har varit en stark drivkraft genom hela hans karriär.
"Jag har ganska nyligen startat min studie och är just nu mitt uppe i empiriinsamlingen. I min forskning undersöker jag hur studenter inom högre utbildning använder AI och maskininlärning när de komponerar musik inom framförallt klassisk tradition. Hur blir musiken till när de använder AI? Och hur påverkar AI själva skapandet av musik? Jag analyserar också hur lärande och undervisning ser ut när AI integreras, samt hur lärare ser på AI:s framväxt. I min studie följer jag och analyserar alla steg i kompositionsprocessen för att undersöka vad som händer.
Jag gör deltagande observationer och sitter med när studenterna arbetar - då noterar jag vilka appar, program och instrument de använder och hur de interagerar med dem. Jag filmar deras process, ställer frågor och samtalar med dem för att fånga upp deras reflektioner kring hur de upplever sin egen utveckling och sitt skapande. I mina observationer fokuserar jag på vad som händer med deras kreativa process när de använder AI, och vilka förmågor de utvecklar genom den interaktionen."
"Jag har under hela min musikkarriär varit intresserad av att komponera musik och då inom den klassiska musiktraditionen där notskrivning blir en del av den kreativa processen, till skillnad från genrer som pop och jazz där mycket av musiken skapas genom improvisation, ackordspel eller spel på gehör.
Jag minns när jag själv för länge sedan började använda notskrivningsprogram på datorn, som på den tiden var en teknik under utveckling och som verkligen förändrade mitt sätt att arbeta. Programmet gjorde det möjligt för mig att lyssna direkt på det jag hade skrivit - och på så sätt kunde jag snabbare och enklare göra justeringar och förbättringar. Detta skifte hade stor påverkan på mitt sätt att komponera. Att jobba mer direkt i datorn ledde mig in på att också komponera elektroakustisk musik, ljudkompositioner och soundscapes.
Att gå igenom olika teknikskiften och ständiga förändringar av digitala verktyg har fått mig att reflektera över hur nya teknologier, som AI, påverkar dagens musikskapare. Därför ville jag göra den här undersökningen. Det finns så många olika AI-verktyg idag, och jag tycker det är spännande att se vad den här utvecklingen kan leda till."
"Även om jag har en hel del kvar på min studie, har mina observationer hittills varit mycket intressanta. Jag har själv en del kunskaper om AI-verktyg, men ännu inte i någon större utsträckning använt dem för att komponera egen musik. Genom mina samtal och observationer med studenterna har jag fått lära mig mycket om hur de gör när de använder dem i sitt skapande - och hur de ser på sin egen utveckling när de använder verktygen.
En av de mest intressanta insikterna är att de studenter jag har mött inte alls upplever att användningen av AI är kontroversiell. De är skickliga kompositörer som använder AI på ett mycket medvetet sätt - främst för att spara tid och underlätta arbetsmoment som de helst inte vill ägna så mycket tid åt. Trots att AI kan vara föremål för debatt bland vissa, ser de inte alls detta som ett hot. Istället betraktar de AI som ett verktyg som kan initiera idéer och som förstärker deras kreativa process, snarare än att ersätta den.
Genom att låta AI hantera mer tekniska eller repetitiva uppgifter, kan de lägga mer fokus på själva skapandet och utveckla sina musikaliska idéer på ett djupare plan. Detta öppna förhållningssätt gör att de kan dra nytta av AI, utan att kompromissa med sitt konstnärliga uttryck."
"Jag har inga problem med att använda AI, så länge man själv ansvarar för den kreativa processen. Det finns verktyg som kan göra allt, och vissa skapar musik enbart med AI. Jag tror dock att de flesta seriösa musiker vill behålla den mänskliga kreativiteten, vilket min undersökning också bekräftar.
Musik skapad helt av AI kan än så länge ofta sakna djup och känsla. Men om det finns de som vill lyssna på sådan musik ser jag inget fel i det. Däremot tror jag att musik som överlever över tid alltid kommer att behöva kunniga människor som vårdar den kreativa processen. De kommer att använda AI på ett mycket medvetet sätt i sin skapandeprocess.
En fråga vi egentligen borde ställa oss är om musik överhuvudtaget kan ses som en renodlad mänsklig process och produkt. All musik skapas i samspel med de verktyg och material vi använder, vare sig det är notskrivningsprogram, AI-teknologi eller själva musikinstrumenten i sig. AI är bara nästa steg i den teknologiska utvecklingen, och efter AI kommer säkert något nytt. Genom att ha ett öppet och produktivt förhållningssätt till dessa nya verktyg och lära oss att använda dem på kreativa sätt, kan vi inte bara utveckla själva processen utan också låta musiken växa och hitta nya former."
"Det finns många regler kring klassiska kompositionstraditioner och hur man förväntas förhålla sig till dem. Jag tror att en del är oroliga för att AI ska ta över och därmed förminska hantverket bakom det spännande experimenterande som komponerandet av musik innebär. Vissa studenter kanske till och med överväger att ge upp - varför investera tid i en utbildning som AI ändå kan ersätta?
Jag hoppas att min studie ska bidra till en ökad medvetenhet om den pågående utvecklingen, så att vi kan möta de förändringar som sker på ett mer medvetet sätt. Att komponera musik är fortfarande en fascinerande process, även i en tid där AI har gjort sitt intåg. Min studie kommer att belysa hur studenter använder AI i sina kreativa processer och hur detta hjälper dem att utvecklas ännu mer. För att skapa riktigt bra musik krävs fortfarande en mänsklig kreativ drivkraft, och jag hoppas att min studie kan visa hur AI kan bli en resurs snarare än ett hot.
Genom historien har kompositionsregler brutits, och det är just så musik har utvecklats. Jag hoppas att min studie kan inspirera både lärare och studenter att våga möta den förändring som sker. En kompositörs framtid är inte över bara för att AI finns - AI kan inte ersätta den mänskliga kreativiteten (inte än i alla fall). Det är upp till oss som arbetar med musik att integrera tekniken och använda den till vår fördel.
Från min erfarenhet som musiklärare och forskare har jag funnit att det är särskilt viktigt för lärare i exempelvis grundskola och gymnasium att vara medvetna om hur de jobbar med musikskapande. Det är viktigt att lärande i musikaliska förmågor främjas, istället för att de överskuggas av digitala apparater och program."