12/09/2024 | Press release | Archived content
2024 was een bewogen politiek jaar, waarin op Europees, federaal en regionaal vlak nieuwe bestuursploegen moesten gevonden worden. Allen staan voor grote uitdagingen. De concurrentiekracht, economische groei en werkgelegenheid moeten versterkt worden. Mens en natuur hebben zorg nodig. Tegelijkertijd moeten de overheidsfinanciën op orde worden gebracht.
In het rapport over de Europese concurrentiekracht van de heer Draghi gepubliceerd in september 2024, werd de farmaceutische industrie geïdentificeerd als van strategisch belang. Niet enkel draagt onze sector bij tot de economische welvaart, het is ook een krachtige drijver voor de gezondheid van de burgers en patiënten, wat voor een vergrijzende bevolking meer en meer belangrijk is. De herziening van de Europese farmaceutische regelgeving afgelopen jaar, had o.a. als doel om de positie van Europa te versterken. Er zijn echter nog veel elementen in het EU beleid die beter kunnen, zoals ook bleek uit het Draghi rapport. Innovatie zal blijven plaatsvinden, de vraag is alleen: waar? Als de positie van Europa verslechterd is dat ook slecht nieuws voor België. Onze voetafdruk binnen het Europese geheel is immers zeer groot.
Dat blijkt eens te meer uit de realisaties die pharma.be in dit vierde "Report to Society" kan voorleggen. In het afgelopen jaar behield de farmaceutische industrie in ons land een leidende positie binnen de Europese Unie qua onderzoek en ontwikkeling, productie en export. De positie van Europa zelf, op de ranglijst van innovatieve regio's, is evenwel dalend. Als we bijvoorbeeld kijken naar het aantal klinische studies dat wordt uitgevoerd naar cel-, weefsel- of gentherapieën, blijkt dat landen als de VS en China ver op ons voorlopen in verhouding met 10 jaar geleden.
België is nummer één in Europa voor wat betreft investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) per inwoner. Per dag investeert de sector 15,5 miljoen euro in O&O. Wij zijn nummer twee op het gebied van het aantal klinische studies per inwoner, voor het aantal octrooiaanvragen per inwoner én in toegevoegde waarde per werknemer. Daarnaast staan wij op plaats drie in Europa voor de creatie van werkgelegenheid.
Als ons land innovatie wil versterken, moet het maatregelen blijven nemen die wetenschappelijke vooruitgang aanmoedigen. Zonder stimulansen voor innovatie, zouden veel van de medicijnen en vaccins die we vandaag de dag hebben gewoonweg niet bestaan. Die nieuwe geneesmiddelen zijn voor de patiënten uiterst belangrijk. Maar dan moeten ze ook snel en breed beschikbaar zijn. Vergeleken met de ons omringende landen is België traag in het terugbetalen van nieuwe behandelingen. Dat moet en kan beter. Samen met o.a. patiëntenverenigingen en andere partners in het gezondheids-ecosysteem heeft pharma.be in het afgelopen jaar hier onophoudelijk voor gevochten en wij zullen dat ook blijven doen.
In 2023 (meest recente gegevens) werden er 98 nieuwe geneesmiddelen terugbetaald. Ongeveer de helft zijn nieuwe geneesmiddelen tegen kanker of immunomodulerende middelen. Daarnaast kwamen er o.a. ook meer nieuwe geneesmiddelen beschikbaar tegen aandoeningen van het zenuwstelsel en ademhalingssysteem. Innovaties die heel bemoedigend zijn voor patiënten en hun naasten. Dit is waar de biofarmaceutische industrie uiteindelijk naar streeft: meer en betere behandelingen voor een betere gezondheid van de bevolking.
Veel plezier bij het (her)ontdekken van de vele activiteiten in deze fascinerende sector!