11/12/2024 | News release | Distributed by Public on 11/12/2024 03:10
- Det var väldigt oväntat att komma vidare. Först tänkte jag delta i tävlingen för att utmana mig själv att prata svenska, men nu har jag kommit vidare och ser fram emot att ha kul, även om det är inför en större publik.
- Jag kommer att prata om min forskning om fysisk motståndskraft hos äldre personer. Som sjuksköterska har jag alltid fascinerats av varför vissa personer kan bibehålla funktioner som att gå till butiken och leva ett oberoende eller nästan oberoende liv, även om de har sjukdomar och besvär. Jag tycker att det är en intressant grupp, och vi kan lära oss mycket av dem.
- Jag har nu avslutat flera olika utbildningar - som sjuksköterska och hälsoekonom, bland annat - och även om de är svåra att jämföra, så var masterprogrammet i folkhälsovetenskap på Stockholms universitet speciellt. Där kunde jag bygga vidare på allt jag lärt mig tidigare och tillämpa det i ett bredare samhällsperspektiv. Jag mötte många inspirerande lärare som verkligen brann för ämnet, och det smittade av sig. Det är fascinerande hur faktorer i omvärlden lämnar avtryck i vår hälsa, och hur hälsa påverkas på en så kallad "social gradient," där ens sociala och ekonomiska förutsättningar spelar en viktig roll för hälsan.
- Jag har arbetat som forskningsassistent det senaste året och planerar att påbörja en doktorandtjänst där jag kan fördjupa mig i konceptet kring fysisk motståndskraft. Fram tills dess kommer jag att arbeta som sjuksköterska på en avdelning för ryggmärgsskadade patienter. Min personliga dröm är att kunna växla mellan forskning och kliniskt arbete. Jag tror att båda perspektiven berikar varandra. Masterutbildningen i folkhälsovetenskap har verkligen gett mig en bred verktygslåda. Jag har fått möjlighet att tänka utanför ramarna, använda olika teorier och arbeta med statistik, vilket gör att jag kan ta mig an både forskning och kliniskt arbete på ett djupare sätt.
- Det var ganska överraskande att bli tillfrågad, särskilt eftersom jag ibland känner att jag ännu inte har använt mina utbildningar fullt ut eller samlat "tillräckligt" med erfarenhet här i Sverige. Men när jag ser tillbaka inser jag att jag har mycket att dela med mig av. Att flytta till ett nytt land, lära sig språket flytande samtidigt som jag studerat på heltid, arbetat och haft ett socialt liv har gett mig en mängd insikter. Som sjuksköterska med en utländsk examen har jag också gått igenom processen att få svensk yrkeslegitimation, och jag delar gärna med mig av de erfarenheterna för att hjälpa andra i liknande situationer. Det kan vara värdefullt att ha en mentor som nyligen gått igenom samma resa.
Följ Forskar Grand Prix online där du också kan rösta på Lea.
Håkan Soold
Lea Stark
Ålder: 32 år
Utbildning: Omvård, Ekonomi, Folkhälsovetenskap
Yrke: Sjuksköterska
Uppväxt: i Tyskland
Bor: Stockholm
Familj: Min sambo och mycket släkt i Tyskland
Fritidsintressen: Klättring
Tips till de som tänker börja plugga och funderar på folkhälsovetenskap: "Det är en fördel att ha ett naturligt intresse för hälsa och samhällsprojekt; folkhälsovetenskap handlar mycket om att tänka utanför boxen och förstå helheten i samhällets hälsofrågor. Nätverka och engagera dig i projekt tidigt; de kontakter och erfarenheter du skapar kan öppna dörrar."
Forskar Grand Prix
Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt - på fyra minuter. Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet. 2024 års final av Forskar Grand Prix avgörs den 26 november på Filadelfia Convention Centre i Stockholm.
Mer information om Forskar Frand Prix.