Fortum Oyj

06/26/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/26/2024 04:11

Lampaita, perhosia ja hankin­ta­ket­jujen valvontaa – tätä kaikkea on vastuul­linen aurin­koe­nergia

Fortumin toiminnan keskiössä on kestävä kehitys. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista sähköntuottajista ja meitä sitovat tieteeseen perustuvat lyhyen ja pitkän aikavälin ilmastotavoitteet. Kestävä kehitys ei tarkoita kuitenkaan ainoastaan ilmastosta, ympäröivästä luonnosta ja sen monimuotoisuudesta huolehtimista vaan se kattaa myös sosiaalisen vastuullisuuden, joka tarkoittaa muun muassa tavarantoimittajien työolojen valvontaa ja pyrkimystä lisätä läpinäkyvyyttä toimitusketjuissa.

Kattavat tavoitteet luonnon monimuotoisuuden edistämiselle

Suuret aurinkovoimahankkeet ovat usein pinta-alaltaan kymmenistä hehtaareista ylöspäin ja aiheuttavat paikallisesti jonkin verran vaikutuksia sekä ympäröivään luontoon että maisemaan. Näitä vaikutuksia pyritään tiiviissä yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja viranomaisten kanssa vähentämään ja kompensoimaan. Asetimme vuonna 2023 tavoitteen, jonka mukaan nykyiset ja uudet toimintomme eivät enää vähennä maanpäällisen luonnon monimuotoisuutta vuodesta 2030 eteenpäin. Tavoitteemme muotoutui tieteeseen perustuvan luonnon monimuotoisuusvaikutusten arvioinnin pohjalta. Lisäksi Fortum on sitoutunut toimimaan lievennyshierarkian mukaisesti kaikissa hankkeissaan, eli ensisijaisesti välttämään ja vähentämään negatiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle ja vasta sen jälkeen kompensoimaan aiheutunutta haittaa. Kompensoiminen tarkoittaa ensin ennallistamalla luontoa hankealueella ja viimesijaisesti kompensoimaan vaikutuksia hankealueen ulkopuolella.

Aurinkovoiman vaikutus luonnon monimuotoisuuteen liittyy tyypillisimmin maankäytön muutokseen. Tällöin kaikkein paras mahdollisuus vaikuttaa hankkeen biodiversiteettijalanjälkeen on hankealueen valinnassa. Fortum pyrkii kehittämään aurinkovoimahankkeita ensisijaisesti matalan luontoarvon maille, kuten peltoalueille, joilla paneelien asennus ei merkittävästi heikennä alueen monimuotoisuutta. Tällaisilla alueilla voidaan löytää myös mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen esimerkiksi istuttamalla pölyttäjille hyödyllistä niittykasvillisuutta. Aurinkopaneelien väleihin voidaan myös hankealueen sen salliessa tuoda lampaita laiduntamaan, kuten Gotlannissa sijaitsevan Alvretin aurinkovoimahankkeessamme on suunniteltu. Lampaat huolehtivat, että niittykasvillisuus ei kasva peittämään paneeleita. Varsinaisen hankealueen lisäksi biodiversiteettivaikutuksia syntyy rakentamisen aikana sekä hankintaketjuissa. Hankintaketjun osalta tavoitteenamme on vähentää haitallisia vaikutuksia maanpäälliseen luonnon monimuotoisuuteen tuotantoketjun alkupäässä puoleen vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Aurinkovoimalan luontojalanjälkeä kartoitetaan

Luontojalanjäljellä tarkoitetaan ihmistoiminnan vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen. Luontojalanjäljen mittaaminen sisältää esimerkiksi maankäytön muutosten aiheuttamat vaikutukset ja kasvihuonekaasupäästöjen selvittämisen. Fortum suunnittelee aurinkovoimalan luontojalanjäljen arvioinnista tapaustutkimusta Varsinais-Suomessa sijaitsevan Tarvasjoen aurinkovoimahankkeessa. Kehityshanke on parhaillaan luontovaikutusten arviointivaiheessa ja hanke etenee kunnan kanssa yhteistyössä, paikalliset asukkaat osallistaen. Aurinkovoiman luvitusvaihe kestää yleensä noin kaksi vuotta. Tapaustutkimuksen tavoitteena on selvittää aurinkovoimahankkeen luontojalanjälki, pilotoida lievennyshierarkian mukaisia toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja tarkastella niiden vaikuttavuutta. Vaikka vuoden 2030 tavoitteeseen on vielä aikaa, työ on tärkeää aloittaa nyt, jotta löydämme vaikuttavimmat keinot ja osaamme hyödyntää niitä oikeassa projektivaiheessa. Tarkoituksena on hyödyntää hankkeesta saatua tietoa kaikissa tulevissa aurinkovoimahankkeissa.

Aurinkopaneeleiden toimitusketjujen vastuullisuus alan yhteinen asia

Olemme Fortumilla työskennelleet järjestelmällisesti toimitusketjujen kestävän kehityksen auditointien parissa jo vuosia. Ajamme yhdessä muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa myös aurinkoenergian toimitusketjujen vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Kesäkuussa 2024 Fortum liittyi jäseneksi Solar Stewardship Initiative (SSI) -vastuullisuusaloitteseen. SSI:n jäsenenä Fortum sitoutuu SSI:n yhteisiin toimintaperiaatteisiin, sekä edistämään SSI:n ohjelmaa ja tehtaiden auditointeja toimitusketjussaan. SSI:n periaatteissa huomioidaan eettinen toimintatapa ja hyvä hallinto, ympäristö sekä ihmisoikeudet ja työolot.

Julkisuudessakin nähdyt kytkyt esimerkiksi pakkotyövoiman käyttöön aurinkopaneeleiden toimitusketjussa, ovat asioita, jotka otamme erittäin vakavasti. Alan toimijoiden yhteistyö kansainvälisesti on erittäin tärkeää, jotta globaalien toimitusketjujen vastuullisuuskysymyksiä voidaan vaikuttavasti ratkoa.

Vastuullisuus aurinkovoimahankkeissa paneeleiden hankinnasta voimalan rakentamiseen ja lopulta voimalan elinkaaren päässä alueen ennallistamiseen tukee paitsi Fortumin tavoitteita, myös hankkeiden toteutumista. Myös vuoropuhelu ja paikallisten asukkaiden kuunteleminen ovat avainasemassa uusiutuvan energian hankkeiden toteutumisessa ja hyväksynnän saavuttamisessa.

Aurinkovoimassa on ainesta aidosti kestäväksi energiaratkaisuksi, joka huomioi niin ihmisten, yhteisöjen kuin planeetankin hyvinvoinnin.

Fortum on julkistanut Pohjoismaissa yhteensä kuusi aurinkovoiman kehityshanketta, joista viisi sijaitsee Suomessa: Virolahdella, Liedossa, Marttilassa, Orimattilassa ja Loviisassa sekä yksi Ruotsissa, Gotlannissa.

Lue lisää aurinkoenergiasta