Local Government Denmark

11/04/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/04/2024 00:23

Ny udgivelse sætter velfærden under lup

Indhold

KL offentliggør i dag udgivelsen "Velfærdssamfundet belyst", der med fakta og data belyser, hvordan velfærdssamfundet har udviklet sig.

Udgivelsen kommer hele vejen rundt om den danske velfærdsmodel og kigger blandt andet på velfærdssamfundets organisering, danskernes syn på velfærden, beskæftigelsen i den offentlige sektor og udviklingen i privat vel-færd.

I KL håber formand Martin Damm, at udgivelsen kan være med til at kvalificere den politiske debat om velfærden:

"Den danske velfærdsmodel bygger på en unik samfundskontrakt: Vi betaler alle en høj skat, men til gengæld nyder vi alle - uanset pengepungens størrelse - godt af velfærden, samtidig med at vi har et socialt sikkerhedsnet til at gribe os, når livet bliver svært. Dén model har været helt afgørende for, at vi i Danmark globalt ligger helt i top, når det handler om høj tillid, lav ulighed, tryghed og et godt liv. Det kan vi godt være stolte af," siger han og fortsætter:

"Samtidig er det ikke et tilfælde, at vi i Danmark også er et af de lande, hvor ansvaret for velfærden er allermest decentraliseret. For i kommunerne kan vi både sikre ordentlige rammer om velfærden og tilpasse den til de behov og ønsker, borgerne har lokalt. Derfor er det også vigtigt, at vi som samfund bliver ved med at værne om værdien af lokaldemokratiet og det decentrale samarbejde om de gode løsninger."

Velfærden kan ikke tages for givet

Udgivelsen sætter også fokus på nogle af de udfordringer, som det danske velfærdssamfund står over for, f.eks. mangel på arbejdskraft og den stigende mængde af statslige regler og administration.

Samtidig er danskernes private velstand siden finanskrisen vokset markant, mens den offentlige sektor har været underlagt stramme rammer. Det har skabt et voksende gab mellem borgernes forventninger til, hvad de kan få af velfærd, og de tilbud, det offentlige har haft ressourcer til at levere.

"Som samfund skal vi virkelig passe på, at vi ikke tager velfærden for givet. Det gælder særligt i disse år, hvor den danske velfærdsmodel i stigende grad er under pres. Et pres, vi allerede er begyndt at se konsekvenserne af: borgernes opbakning til den danske velfærdsmodel daler, og dem, der har råd, vælger i stigende grad den fælles velfærd fra og begynder selv at købe ydelser," siger han og fortsætter:

"Derfor er der også brug for, at vi som samfund får taget en grundig samtale om, hvilken retning vi ønsker for vores velfærd fremover. Også så danskerne ved, hvad de kan forvente af velfærdssamfundet. For hvis vi vil styrke og udvikle danske velfærdsmodel, kræver det politiske valg og prioriteringer."