Government of Greenland

06/28/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/28/2024 09:56

Samarbejds- og tilpasningsevne er vigtige for alle parter for at bevare og forbedre den sociale beskyttelse af borgerne, som vi kender det i dag

Arbejdet med styrkelsen af arbejdskraften og øge arbejdsudbuddet intensiveres med tiltag som f.eks. opstart af etablering af produktionsskolelignende skoler, hvilket nået til implementeringsfasen i 2023. Med bedre modtagelse af den gruppe, der har brug for et skub eller har særlige behov, er det Naalakkersuisuts håb om, at de vil være med til at sikre, at arbejdskraften bliver mere mangfoldigt og forme arbejdsmarkedet mere inkluderende.

"Beskæftigelsesstrategien kan ikke stå alene. Den helhedsbaserede forståelse af samfundets udfordringer har aldrig været mere vigtig end nogensinde før. Det er vigtigt, at der samarbejdes mere og mere tværs over forskellige forvaltninger og organisationer" udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane.

I Naalakkersuisuts Arbejdsmarkedsredegørelse for 2023 kan man læse at arbejdsmarkedet er blevet beskrevet som kønsopdelt arbejdsmarked, da det er vigtigt at belyse om nuancerne i samfundet. Derudover viser redegørelsen at ledighedsprocenten stadig var lav i 2023, og derfor rekrutteredes der mange udefra både i detailhandelen, i overnatnings-, restaurations- og byggebranchen samt fiskeindustrien.

De større projekter i byggebranchen nået til færdiggørelsesfasen i ultimo 2023 (primært lufthavnsbyggerierne). Det betyder, at erhvervslivet var og er stadig i gang med at forberede sig til at modtage flere turister end de hidtil er vant til.

Et særligt fokus i redegørelsen er den demografiske udvikling, som er uddybet i et afsnit om den ældre aldersgruppe. Det fortæller om tal og data på, hvornår ældreplejen i rettidig omhu i alle henseender skal forberedes i nær fremtid, som Naalakkersuisut i øvrigt også har stor fokus på i Naalakkersuisuts Ældrestrategi, som strækker sig til 2027.

Ungemålgruppen er en vigtig opgave for Naalakkersuisut. Der er fokus på at løfte den gruppe unge, som stadig ikke har fundet fodfæste i uddannelse eller beskæftigelse. I tæt samarbejde med kommunen igennem Majoriaq, er der løftet mange unge videre i uddannelsessystemet og arbejdet med at løfte endnu flere er igangsat med Produktionslignende skoler, Pilersitsiviit, som var nået til implementeringsfasen i 2023.

Afslutningsvist kan det nævnes, at generelt samarbejdes der mere tværdepartementalt, hvilket siger noget om, at planerne tager afsæt i strategier for at realisere så vidt som muligt Naalakkersuisuts målsætninger. Det gælder også i arbejdsmarkedsområdet.

For nærmere information kontakt ministersekretær Helene S. Pedersen på e-mail: [email protected] eller tlf. + 299 34 56 11