City of Espoo

07/05/2024 | News release | Distributed by Public on 07/05/2024 04:24

Liikuntaneuvonta auttaa löytämään mieluisia tapoja liikkua arjessa

Espoolaisille on jo yli 10 vuoden ajan tarjottu maksutonta liikuntaneuvontaa. Palvelun tavoitteena on tarjota kaikenikäisille opastusta liikunta-asioissa sekä ennen kaikkea innostaa vähän liikkuvia ja uusia liikkujia löytämään oma tapansa olla aktiivinen.

Espoossa liikuntaneuvontaa annetaan useimmilla terveysasemilla ja useilla liikuntapaikoilla. Neuvonnasta vastaavat koulutetut liikunnanohjaajat, joille voi varata ajan puhelimitse. Lähetteen liikuntaneuvontaan voi saada myös terveyspalveluiden kautta.

Yhteensä 12 liikunnanohjaajaa tarjoaa neuvontaa ja vuosittain noin 100 henkilöä käyttää neuvontapalvelua.

- Espoon liikuntaneuvontapuhelimeen soittamalla voi varata ajan henkilökohtaiseen liikuntaneuvontaan, joka voidaan tehdä joko puhelimitse tai kasvotusten tavattaessa. Tapaaminen kestää puolesta tunnista tuntiin ja sen aikana kartoitetaan asiakkaan lähtötilanne, tarpeet ja tavoitteet. Pyrkimyksenä on yhteistyössä tehdä kirjallinen suunnitelma, jota asiakas voi sitten lähteä toteuttamaan, liikunnanohjaaja Susanna Lundqvist kertoo.

Tavoitteena on tehdä suunnitelma, johon asiakas voi ja haluaa sitoutua. Niinpä siinä huomioidaan, mikä on asiakkaalle arjessa realistinen ja toteutettavissa oleva määrä liikuntaa, mitkä ovat hänen mahdollisuusresurssinsa ja onko hänellä jotain erityistarpeita, jotka vaikuttavat liikkumiseen.

Motivaatiotekijöitäkin on hyvä miettiä, jotta liikkuminen lähtee ihmisen omasta itsestä ja sitä jaksaa myös silloin, kun liikkeelle lähteminen on jostain syystä vaikeampaa.

- Yhdessä laadittuun suunnitelmaan asiakkaan on helpompi sitoutua. Ei ole tarkoitus, että liikunnanohjaaja vain tekee jonkun kunto-ohjelman. Lopuksi päätetään yhdessä seurannasta, sillä joillain henkilöillä prosessi voi tarpeen mukaan kestää vuodenkin. Yleisin tapa on puhelinseuranta eli asiakkaalle soitetaan sovitun ajan päästä ja kysytään, kuinka liikkuminen sujuu ja motivoidaan häntä eteenpäin, Lundqvist kertoo.

Yksi Susannan asiakkaista on Janne Kotiranta, joka varasi ajan liikuntaneuvontaan loppuvuodesta 2022.

- Minulla on ylipainoa ja uniapnean. Niiden takia olen oikeutettu erityisryhmien uima- ja kuntosalirannekkeisiin. Kun kyselin rannekkeista uimahallista, sain samalla vinkin maksuttomasta liikuntaneuvonnasta. En tiennyt palvelusta aikaisemmin, Janne Kotiranta kertoo.

Janne on vilkasta lapsiarkea elävä perheenisä, joka kaipasi vinkkejä siihen, miten saisi lisättyä liikuntaa arkeensa ja miten hyödyntää lyhytkin aika tehokkaasti treenaamiseen.

- Sain ajan liikuntaneuvontaan muutaman viikon päähän soitosta. Tapasimme Susannan kanssa Tapiolassa ja ensimmäisellä kerralla kartoitimme tilanteeni, mitkä ovat tarpeeni ja tottumukseni ja minkälaista apua kaipasin. Hyvää oli se, että niitä asioita, jotka jo toimivat ei lähdetty turhaan muuttamaan, vaan mietittiin, mitä asioita arkeen voisi tuoda lisää.

Janne Kotiranta tykkää käydä salilla, mutta kuntosaliharjoittelu kaipasi lisämotivaatiota.

- Tavoitteeni oli löytää tapoja treenata tehokkaasti, vaikka käytössä ei olisi paljon aikaa. Sain neuvonnan myötä vinkkejä saliohjelmaani ja opin, että jos aikaa on vähän, voin tehdä vain soututreenin tai käydä kävelyllä, kunhan teen jonkun harjoituksen. Myös pyöräilyä jatkan, koska se on hyvä laji painonhallinnassa.

Tapaamisen jälkeen Susanna soitteli Jannelle pari kolme kertaa ja viimeinen seurantasoitto oli alkusyksystä.

- Silloin sovimme yhdessä, että asiakkuus voidaan lopettaa ja minä jatka itsekseni, koska homma toimii nyt omalla painollaan, Kotiranta kertoo.

Liikuntaneuvonta tarjosi Jannen Kotirannan mukaan hänelle kaivatun motivaation ja vahtikoiran, joka potki eteenpäin.

- Liikuntaneuvonnan avulla sain vaihtelua liikkumiseen, joka oli muuttunut vähän puurtamiseksi. Lisäksi sain vinkkejä lähialueen liikuntapaikoista ja ulkokuntosaleista, joissa olenkin muutaman kerran käynyt. Voisin suositella palvelua muillekin, sillä se oli ammattimaista ja kannustavaa sekä tarpeisiini räätälöityä.

Susanna Lundqvistin mukaan liikuntaneuvonta eroaa PT-toiminnasta siinä, ettei asiakkaan kanssa olla niin intensiivisesti yhdessä, eikä hänen kanssaan treenata yhdessä. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on enemmänkin motivoida asiakasta liikkumaan monipuolisesti ja säännöllisesti.

- Me voimme tarvittaessa ohjata asiakkaan johonkin liikuntaryhmään, mutta muuten olemme enemmän motivoivia kanssakulkijoita.

Liikuntaneuvontaa on tarjolla kaikenikäisille lapsista senioreihin, mutta suurin käyttäjäryhmä ovat työikäiset ja eläkeiän kynnyksellä olevat henkilöt.

- Erilaiset terveyshaasteet, ylipaino ja painonhallinnan haasteet tuovat ihmisiä neuvontaan. Moni kaipaa myös apua liikunnan uudelleen aloittamiseen, jos se jostain syystä on jäänyt tauolle. Paljon on myös ihmisiä, jotka liikkuvat liian yksipuolisesti. Moni harrastaa kestävyysliikuntaa, mutta ei ollenkaan lihaskuntoharjoittelua. Asiakkaita yhdistää se, että he ovat joko vähän liikkuvia tai liikuntaa aloittelevia, Lundqvist kertoo.

Varaa aika liikuntaneuvontaan.

Teksti: Thea Ekholm

Juttu on julkaistu alun perin Espoo liikkuu -liitteessä joulukuussa 2023.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)