Ministry of Employment and the Economy of the Republic of Finland

07/01/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/01/2024 06:26

Förordningar som preciserar integrationslagen på remiss

Förordningar som preciserar integrationslagen på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 1.7.202415.22
Pressmeddelande

Den nya integrationslagen, som träder i kraft vid ingången av 2025, kompletteras med fem förordningar som gäller integrationstjänster. Målet är att öka invandrarens eget ansvar och stärka de offentliga finanserna i enlighet med regeringsprogrammet.

Från och med 2025 kan invandrare delta i samhällsorientering på flera språk som en del av integrationstjänsterna. Genom en förordning utfärdas noggrannare bestämmelser om innehållet i och genomförandet av den flerspråkiga samhällsorienteringen. Invandrarna får information om det finländska samhällets värderingar och normer, individens rättigheter och skyldigheter, sysselsättning och annat som gäller verksamheten i det finländska samhället.

Samhällsorienteringen på flera språk ska i huvudsak genomföras i form av undervisning på invandrarens eget modersmål eller på ett språk som invandraren behärskar väl. Den ska omfatta minst 70 timmar undervisning eller självständiga studier.

Genom den andra förordningen utfärdas bestämmelser om den kalkylerade ersättningens storlek och hur den fördelas mellan kommunen och välfärdsområdet. Den kalkylerade ersättningen minskar, eftersom betalningstiden förkortas och kostnaderna för tolkning minskas i enlighet med regeringsprogrammet. Staten betalar kalkylerad ersättning till kommunerna och välfärdsområdena för integrationstjänster som de ordnar för bland annat personer som får internationellt skydd, personer med flyktingbakgrund och personer som får tillfälligt skydd och som har en hemkommun.

Genom den tredje förordningen utfärdas närmare bestämmelser om bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster, som ersätter den nuvarande inledande kartläggningen. I bedömningen ingår också fortsättningsvis en inledande intervju och vid behov preciserande åtgärder. Fortsättningsvis ska man vid den inledande intervjun informera invandraren bland annat om integrationsplanens förpliktande karaktär och invandrarens rättigheter och skyldigheter i anslutning till planen.

Dessutom utfärdas förordningar om arvode till företrädare för barn som kommit som minderåriga utan vårdnadshavare och om de uppgifter som ska lagras i den nationella informationsresursen för integrationsfrämjande.

Utlåtanden kan lämnas fram till den 14.8.2024

Förordningarna är på remiss 1.7.-14.8.2024. Avsikten är att förordningarna överlämnas under höstsessionen 2024. De träder i kraft i samband med reformen av integrationslagen den 1 januari 2025.

Mer information:
Nea Brandt, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7239 (anträffbar t.o.m. 11.7.2024)