Royal Netherlands Meteorological Institute

07/23/2024 | News release | Distributed by Public on 07/23/2024 03:12

Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

Rook waargenomen boven Nederland

Op 18 juli meten we met de wolkenhoogtemeter van het KNMI op meetstation Cabauw naast hoge en lage bewolking ook een rooksluier op 3 tot 4 kilometer hoogte (zie afbeelding 2). In de loop van de avond wordt de rooksluier dikker. Het rode licht van de ondergaande zon schijnt door de sluier heen en wordt door de rookdeeltjes verstrooid. Gevolg: de horizon gloeit met een prachtig rood-oranje gloed.

Rook afkomstig van Canadese bosbranden

We zijn nagegaan waar de rook vandaan kwam met behulp van de wind gedurende de voorgaande dagen. We starten de berekening op 3 kilometer hoogte boven Cabauw om 22:00 uur en halen de windgegevens op van dat moment op die hoogte. Zo weten we met welke snelheid en uit welke richting de lucht is aan komen waaien. Daarmee rekenen we uit waar de lucht een uur eerder was. Dan halen we de windgegevens op van dat moment op die positie en gaan dan weer een uur terug in de tijd. In afbeelding 3 zie je het resultaat van ruim zeven dagen terugrekenen. Het blijkt dat de lucht afkomstig is uit Oost-Canada toen op dat moment op 12 juli de lucht daar gevuld werd met rook van de bosbranden.

Nog meer bosbranden verwacht deze zomer

Op dit moment woedden er hevige bosbranden in het westen van Canada. Door aanhoudende hitte en droogte is er in die regio een verhoogd risico op nog meer branden in de komende weken. Door klimaatverandering is de kans op brandgevaarlijk weer in Canada toegenomen. Door brandpreventie is het aantal branden desondanks gedaald. Wel neemt het totale oppervlak aan verbrand natuurgebied toe.

KNMI-klimaatbericht door Arnoud Apituley en Frank Selten