University of Helsinki

11/04/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/04/2024 03:41

Hävettyjä asioita somessa esiin tuova maksaa normien rikkomisesta isoa hintaa, sosiologi sanoo

Hävettyjä asioita somessa esiin tuova maksaa normien rikkomisesta isoa hintaa, sosiologi sanoo

Taina Meriluoto on tutkinut mielenterveytensä kanssa kamppailevien, queer-ihmisten ja muiden someaktivistien selfieitä, jotka rikkovat tietoisesti hyvän elämän ja kauniin kehon normeja.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 8/2024.

Pelkästään Android-laitteilla otetaan 93 miljoonaa omakuvaa päivässä, Google arvioi. Somen kuvakanavien postausten virrassa onkin ennen kaikkea selfieitä, yliopistotutkija, sosiologi Taina Meriluoto sanoo. Ja koska me kaipaamme sympatiaa ja tykkäyksiä, julkaisemme aivan tietynlaisia kuvia.

Syntyvä kuvakavalkadi on tutkijan mukaan omiaan vahvistamaan normeja: hyvän elämän ja kauniin kehon standardit piirtyvät vastaansanomattomina esiin. Paitsi että sosiaalisen median kanavilta löytyy myös normien vastustajia, Meriluoto huomauttaa.

Hän on tutkinut mielenterveytensä kanssa kamppailevien, queer-ihmisten, vammaisaktivistien ja asunnottomuutta tai päihdeongelmia kokeneiden somessa julkaisemia "vääränlaisia" omakuvia. Ne päästävät näkyville tunteita, tilanteita ja kehoja, jotka on tapana pitää piilossa.

Omin ehdoin, ei ongelmien edustajana

Somessa marginalisoiduillakin ihmisillä on tilaa omaehtoiseen esilläoloon, ja julkisuuden hallinta voi olla heille erityisen merkityksellistä.

- Monet ovat tottuneet siihen, että heidät kutistetaan ongelmiensa edustajiksi. Nähdyksi tulemisen lisäksi heille voi olla tärkeää haastaa ja sotkea niitä kategorioita, joiden kautta heitä katsotaan.

Asia on olennainen myös demokratian kannalta.

- Näkymättömyyttähän ajatellaan usein osattomuuden symbolina. Vain nähty ihminen voi olla poliittinen toimija.

Hävettyjen asioiden esiin tuomisen hinta on joka tapauksessa kova, Meriluoto sanoo. Normeja murtaessa altistuu vihalle ja uhalle.

Taina Meriluoto ja hänen ImagiDem-hankkeessa työskentelevät kollegansa vieraineen ruotivat julkisen keskustelun kuvallistumista 12.9. Tiedekulmassa. Tilaisuuden tallenne löytyy Tiedekulman YouTube-kanavalta.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.

4.11.2024

Virve Pohjanpalo

Yliopisto-lehti

Jaa tämä uutinen

Uutiskirje