10/21/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/20/2024 22:22
Tutkimus tehtiin vertaamalla 20 viikon voimaharjoittelun tuloksia kahdessa ryhmässä, joista toisessa harjoiteltiin yhtäjaksoisesti ja toisessa osallistujat pitivät harjoittelussa 10 viikon tauon.
Tutkimuksessa havaittiin, että tulokset maksimivoiman ja lihasmassan kehityksessä olivat yhtä hyvät molemmissa ryhmissä. Tutkijoiden mukaan yhtä suuri kehitys molemmissa ryhmissä johtui siitä, että maksimivoima ja erityisesti lihasten koko palasivat nopeasti taukoa edeltäneelle tasolle, kun harjoittelu aloitettiin uudestaan.
"Tauon jälkeen ensimmäisten viikkojen aikana kehitys oli erittäin nopeaa."
- Tauon jälkeen ensimmäisten viikkojen aikana kehitys oli erittäin nopeaa ja vain viiden viikon harjoittelun jälkeen taukoa edeltänyt taso oli jo saavutettu, väitöskirjaa harjoitustauon vaikutuksista tekevä Eeli Halonen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.
- Samaan aikaan yhtäjaksoisesti harjoitelleilla kehitys oli selvästi hidastunut ensimmäisen kymmenen viikon jälkeen. Tämä johti siihen, että ryhmien välillä ei lopulta ollut eroa lihasmassan tai voiman kehittymisessä, Halonen lisää.
Ilmiötä, jossa aikaisempi taso lihasmassassa saavutetaan nopeasti tauon jälkeen, kutsutaan "lihasmuistiksi".
-Lihasmuistin fysiologisia mekanismeja ei vielä täysin tunneta, ja seuraavaksi meidän onkin tarkoitus tutkia syvällisemmin lihaksissa tapahtuvia solu- ja molekyylitason muutoksia, jotka voisivat mahdollisesti selittää tätä ilmiötä, jatkavat tutkimuksen senioritutkijat Juha Hulmi ja Juha Ahtiainen.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että maksimivoima säilyi tauon aikana paremmin kuin lihasten koko.
-Tämä selittyy mahdollisesti sillä, että hermostossa tapahtuvat muutokset ovat pysyvämpiä kuin muutokset lihaksissa, Halonen pohtii.
Tämän tutkimuksen ja aiemman näytön perusteella näyttää siltä, että kuntosaliharrastajien ei tarvitse juurikaan huolestua alle kymmenen viikkoa kestävistä tauoista, jos harjoittelu on muun ajan vuodesta säännöllistä ja nousujohteista.
On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että tässä tutkimuksessa tauon harjoittelussa pitäneet saavuttivat 30 viikossa saman tuloksen kuin yhtäjaksoisesti harjoitelleet 20 viikossa.
-Tauko siis tietysti hidastaa hieman kehitystä, mutta on kuitenkin lohduttavaa, että taukoa edeltänyt taso on mahdollista saavuttaa yllättävän nopeasti, Halonen muistuttaa.
Tutkimuksen osaraportti toteutettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnassa. Tutkittavina oli nuoria suomalaisia miehiä ja naisia, jotka olivat fyysisesti aktiivisia, mutta heillä ei ollut aikaisempaa kokemusta systemaattisesta voimaharjoittelusta.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisessä Scandinavian Journal of Medicine& Science in Sports-lehdessä. Tutkimusta rahoittivat Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurunka, Suomen urheilututkimussäätiö, Suomen Akatemia ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.
Alkuperäinen tutkimus
Eeli Halonen, Idda Gabriel, Milla Kelahaara, Juha Ahtiainen* & Juha Hulmi* Does taking a break matter − adaptations in muscle strength and size between continuous and periodic resistance training.
Tutkimus on luettavissa verkossa tästä linkistä.
Lisätietoja
Väitöskirjatutkija Eeli Halonen
040 8479326, [email protected]
Instagram: @eelihalonen
Tilaamalla Tiedonportti-uutiskirjeemme saat ajankohtaiset tiedeuutiset, -blogit ja -artikkelit suoraan sähköpostiisi. Voit perua kirjeen tilauksen koska tahansa.